Zo creëer je een Lithophane-lamp met een 3D printer

Zo creëer je een Lithophane-lamp met een 3D printer

De oude kunst van lithofaan in 3D-printen

In onze nieuwe YouTube-tutorial "3D Printed Lithophane Lampshade - Tutorial" behandelen we een zeer oude, maar toch zo moderne kunstvorm: de lithofaan.

Wat is lithofaan?

Een lithofaan is een driedimensionale reliëfweergave van een beeld dat van achteren zichtbaar is door de verlichting. De verschillende diktes van de materiaallaag creëren lichte en donkere gebieden die bij lichtinval een bijzonder beeldeffect creëren. Op deze manier kunnen afbeeldingen op een creatieve manier als reliëf worden weergegeven.

Al in de 19e eeuw maakten kunstenaars lithofanen van porselein en glas en staken ze aan met kaarsen of bevestigden ze aan het raam zodat het daglicht het reliëf zichtbaar maakte.

Lithofaan printen - foto's van de 3D-printer

Tegenwoordig wordt de oude kunsttechniek ook geïmplementeerd: met de 3D-printer. 3D-geprinte lithofanen bieden de mogelijkheid om een bepaalde verfijning aan foto's of afbeeldingen toe te voegen. Gepersonaliseerde lithofanen met privéfoto's zijn ook een bijzondere decoratieoptie en geweldige cadeaus voor vrienden en familie.

Lithofaan lampenkap - bedruk je eigen lampenkap

Heb je de smaak te pakken en wil je je eigen lithofaan maken?

We hebben een YouTube-tutorial gemaakt waarin we een lithofaan lampenkap maken met de 3D-printer. Om een reliëfweergave van onze gekozen foto te krijgen, gebruiken we de Lithophane-software ItsLitho. De gratis Lithophane tool is gebruiksvriendelijk en zet foto's snel om in esthetische lithofanen. We laten je zien hoe je de software gebruikt, welke instellingen je moet kiezen en welk materiaal je nodig hebt om je Lithophane lampenkap te bedrukken. Als lampvoet gebruiken we het model “STRÅLA” van IKEA.

Veel plezier met proberen!