Praktische 3D-Printaccessoires

Praktische 3D-Printaccessoires

Deze 5 artikelen maken 3D printen makkelijker voor jou

Er zijn tal van 3D-printeraccessoires die worden gebruikt voor de montage, de bediening, het onderhoud van de FDM-printer en voor de nabewerking van 3D-modellen.

Naast de onmisbare basisuitrusting, dat wil zeggen de absoluut noodzakelijke accessoires die je altijd bij de hand moet hebben voor 3D-printen (gereedschap, isopropyl, pincet, enz.), willen we je kennis laten maken met 5 artikelen, zonder welke je kunt werken, maar die je niet wilt missen als je ze eenmaal hebt gebruikt.

1. Antclabs BLTouch - Automatische niveausensor

Het automatische bed leveling systeem van Antclabs is het toppunt van nice-to-have! Als je een 3D-printer hebt zonder reeds geïntegreerde automatische nivellering, kan de nivelleringssensor eenvoudig achteraf op de 3D-printer worden gemonteerd. Eenmaal gebruikt, wil je je niet langer voorstellen dat je het printbed handmatig waterpas moet stellen.

Vanwege de compatibiliteit met bijna alle 3D-printers en de mogelijkheid om deze op alle soorten printbedoppervlakken te gebruiken, geniet de automatische nivelleringssensor wereldwijde populariteit en is het een goedkope upgrade voor jouw 3D-printer.

Hier vind je meer informatie over de automatische nivelleringssensor van Antclabs.


2. Permanente magnetische drukplaat van 3DJake - Voor een betere hechting

Iedereen die met 3D-printen te maken heeft, kent het probleem: je begint met printen en na een paar minuten merk je dat de print niet goed aan het printbed hecht. Het moment is nog bitterder als je na uren printen naar het resultaat wilt kijken, maar het aan het platform vastzit en je het simpelweg niet kunt verwijderen. Wanneer je het probeert te verwijderen met de spatel, is het niet ongebruikelijk dat er iets misgaat en al het werk en geduld was tevergeefs.

Om dit probleem op een eenvoudige en ongecompliceerde manier te vermijden, hebben we een magnetische permanente printplaat ontwikkeld die gemakkelijk te verwijderen en te buigen is. Het oppervlak van de permanente drukplaat is speciaal ontwikkeld om een betere hechting te garanderen dan conventionele bouwplaten. Na het printen kan de printplaat eenvoudig worden verwijderd. Door de flexibele plaat te buigen, komt de print moeiteloos los - bijna vanzelf.

Echt nice: de permanente drukplaat is universeel inzetbaar en compatibel met elke 3D-printer. Het is verkrijgbaar in tal van maten en kan indien nodig zelfs kleiner worden gesneden.

Hier vind je meer informatie over de Magnetische Permanente Printplaat van 3DJake.


3. Polymaker Polybox - Voor optimale filamentopslag

Correcte opslag van de filamenten is meestal niet een van de dingen waar je mee te maken krijgt als je aan de slag gaat met 3D-printen, maar je moet het onderwerp zeker behandelen, want: Als filamenten niet correct worden opgeslagen, kan dit leiden tot problemen bij het printen en de materialen kunnen beschadigen of zelfs onbruikbaar worden.

De meeste filamenten, vooral nylon en PVA, zullen na verloop van tijd water uit de lucht opnemen. In feite is slechts één dag genoeg voor deze filamenten om ze volledig te "verzadigen". PLA en ABS absorberen ook water, maar niet zo snel. Als het PLA of ABS te vochtig is, kan het bubbels vormen wanneer het wordt geprint, in bursts vloeien of het mondstuk verstoppen.

De ideale manier om je materialen op te slaan is dan ook om ze te bewaren in een filament opbergdoos met thermo-hygrometer. In zo'n doos worden de filamenten luchtdicht bewaard en beschermd tegen vocht. Met de thermo-hygrometer worden temperatuur en luchtvochtigheid altijd nauwkeurig gemeten.

Speciaal voor iedereen die met nylon, PVB of PVA wil werken raden wij daarom een filament opbergdoos zoals de Polymaker PolyBox aan. In de doos kunnen 2 filamentspoelen van elk een kilo of een spoel van 3 kg worden opgeborgen. Omdat het filament door 6 uitgangsgaten doorgevoerd kan worden, is de doos compatibel met bijna alle printers.

Meer informatie over de Polymaker PolyBox vind je hier.


4. 3dB anti-vibratie pads - Voor geluidsarm printen

Een 3D-printer kan harde geluiden maken door trillingen van bewegende delen en motoren. Deze trilling kan worden doorgegeven aan andere objecten die in contact komen met de 3D-printer. Het bureau, de plank of de werkplek fungeert dan als versterker voor deze onaangename en vervelende geluiden.

Een heel eenvoudige en effectieve oplossing voor ruisonderdrukking zijn trillingsdempende pads die de trillingen van de printer isoleren en zo het geluid aanzienlijk verminderen. Naast het verminderen van geluid, kunnen anti-vibratie voetzolen zelfs drukproblemen zoals ghosting/ringing tegengaan.

Vooral bij het bedienen van 3D-printerfarms met meerdere apparaten, waarbij de geluidsontwikkeling erg hinderlijk kan zijn, raden we anti-vibratie pads aan zoals die van 3dB.

Meer informatie over de Anti-Vibratie Voetpads van 3dB vind je hier.


5. Reinigingsfilament van AprintaPro & nozzle-reinigingsset van 3DJake

Als de nozzle van de 3D-printer verstopt is en niet meer kan worden gebruikt, kan deze worden vervangen of gereinigd.

Bij lichte verstoppingen adviseren wij het gebruik van reinigingsfilament, waarmee resten in de hotend eenvoudig worden verwijderd en de printkwaliteit wordt verbeterd.

Als de nozzle van de 3D-printer erg verstopt of vuil is, moet deze worden schoongemaakt met een naald. In onze shop vind je een praktische reinigingsset met naalden, pincet en koperborstel, waarmee je je nozzle in een mum van tijd weer laat glanzen. Met een diameter van 0,3 mm zijn deze naalden geschikt voor de meeste nozzles.

Let op: Bij het reinigen van de nozzle moet je altijd oppassen dat je je niet verbrandt of de nozzle beschadigt.

Hier vind je meer informatie over de Nozzle-Reinigingsset van 3DJake .