Producttest: Elegoo Mars 4 Ultra

Producttest: Elegoo Mars 4 Ultra

Elegoo Mars 4 Ultra is een nieuwe editie van de populaire Mars-serie resinprinters. In deze product review kijken we naar de verschillende aspecten van deze printer, die vanuit mijn subjectieve oogpunt als volgt worden beoordeeld:

  • Onder PRO staan aspecten die ik super vind,
  • Onder NEUTRAAL staan aspecten die ik best oké vind,
  • Onder CONTRA staan aspecten die ik persoonlijk niet zo goed vind,

PRO

Verbeterd ontwerp:

Elegoo heeft goed nagedacht over de esthetiek van de Mars 4 Ultra. Het nieuwe ontwerp met de moderne kleurkeuze voor de cover harmonieert goed met de algehele look van de behuizing. Hoewel de basisvorm van de printer niet is veranderd, geeft het nieuwe kleurenschema de printer een frisse en aantrekkelijke uitstraling.

Touchscreen van hoge kwaliteit:

Eén van de verbeteringen aan de Mars 4 Ultra is het 4-inch HD IPS-touchscreen. Dit capacitieve scherm reageert zeer goed op aanrakingen en de gebruikersinterface werkt ook soepel dankzij het krachtige Linux-besturingssysteem met 4 GB RAM. Dit maakt de bediening van de printer veel eenvoudiger en intuïtiever.

Een ander positief punt is dat de instellingen ook tijdens het printen kunnen worden aangepast.

NEUTRAAL

Monochroom 9K LCD:

Mars 4 Ultra is uitgerust met een 9K monochroom LCD-scherm, dat een indrukwekkende resolutie op papier belooft. Hoewel de afdrukkwaliteit over het algemeen goed is, zijn de verschillen met de vorige versie niet meteen merkbaar. Hier zou een meer gedetailleerde microscooptest informatie kunnen geven over de daadwerkelijke verbeteringen.

Verbeterde ACF-folie:

De anti-adhesiecoating (ACF) op het printplatform van de Mars 4 Ultra zorgt ervoor dat geprinte objecten beter loslaten. Aangezien de folies niet bepaald goedkoop zijn, plaats ik ze in de categorie "neutraal".

CONTRA

Problemen met het bevestigen van het nieuwe printplatform:

Mijn belangrijkste punt van kritiek op de Mars 4 Ultra betreft het nieuw ontworpen printplatform. Door de korte schroefdraad van de montageschroef bovenop het platform kan deze eruit vallen als je niet voorzichtig genoeg bent. Persoonlijk vind ik het oude printplatform veel beter.

Het 4-punts nivelleringssysteem lijkt niet veel te helpen bij het nivelleren. De extra schroeven die door dit systeem gebruikt moeten worden, maken het schoonmaken moeilijker en kunnen op den duur schade veroorzaken door contact met resin.

links Mars 4 Ultra, rechts Mars 4

(Foto: Mars 4 Ultra links, Mars 4 rechts)

Wenselijke verbeteringen voor de toekomst

De schroeven waarmee de tank is bevestigd, zijn erg onhandig en tijdrovend om schoon te maken. Een magneet- of clipsysteem zou hier veel praktischer zijn, zodat de schroeven niet telkens losgedraaid hoeven te worden. Het oude printplatform zou ook een welkome optimalisatie zijn.

Conclusie

Al met al laat de Elegoo Mars 4 Ultra een aantal verbeteringen zien ten opzichte van zijn voorgangers, zoals het aantrekkelijke ontwerp, het hoogwaardige touchscreen en de verbeterde folie. Sommige nieuwigheden (de nieuwe afdrukplaat) zijn echter voor verbetering vatbaar en kunnen in toekomstige versies worden verbeterd.

Lukas (Vertaald vanuit het Duits)