De nieuwe Elegoo Mars PRO - wat maakt hem beter?

De nieuwe Elegoo Mars PRO - wat maakt hem beter?

De nieuwe Elegoo Mars PRO - wat maakt hem beter?

Met zijn zeer goede prijs / kwaliteitsverhouding heeft de Elegoo Mars een grote schare fans gecreëerd. De verbeterde versie van de Elegoo Mars - de Elegoo Mars PRO - is nu beschikbaar. We hebben getest wat de PRO-versie beter maakt.

Hardware

De eerste verbetering is direct na het uitpakken zichtbaar. De USB-poort bevindt zich nu aan de voorkant rechts onder het touchscreen. Een zeer goede beslissing van Elegoo qua gebruiksvriendelijkheid.

De geleverde accessoires verschillen slechts in geringe mate van de Elegoo Mars. Nieuw is een afdichting die tussen het deksel en de behuizing kan worden aangebracht om het ontsnappen van de harsgeur te verminderen. Het aanbrengen van de afdichting is wat omslachtig en ook de afdichting tussen deksel en behuizing zou iets beter kunnen.

Dit brengt ons bij een andere innovatie in de Elegoo Mars Pro. In de behuizing is een andere ventilator geïnstalleerd, die de harsdampen opzuigt en deze met behulp van een koolstoffilter bijna neutraliseert. In feite merk je tijdens het printen slechts een lichte harsgeur. Desalniettemin is het essentieel om een harsprinter alleen in goed geventileerde ruimtes te gebruiken.

Een andere verbetering is de stabielere Z-as. De lineaire rail en spindel zijn geüpgraded met betere componenten en materialen en zorgen zo voor meer precisie bij het verplaatsen van het printbed.

Naar onze mening is het grootste pluspunt de verbeterde UV-belichtingseenheid. De UV-matrix zorgt voor een zeer scherpe en gelijkmatige belichting van de lagen en verkort de printtijd merkbaar. Het model met 1000 lagen dat we gebruikten, resulteerde in een tijdwinst van 50 minuten (Mars: 4h01m / Mars Pro: 3h11m).

De oppervlaktestructuur van het printplatform is ook opnieuw ontworpen. Het radiale patroon op het kleefoppervlak is bedoeld om de eerste lagen beter vast te houden. Daarnaast zijn de schroeven voor nivellering vergroot om de hantering en stabiliteit van het printbed te verbeteren. Dit betekent ook dat je het printbed minder vaak hoeft te nivelleren.

Voorbereiding en printen

De meegeleverde slicer Chitubox is gemakkelijk en ongecompliceerd in gebruik. De Elegoo Mars PRO kan met één klik worden toegevoegd in de instellingen en je hebt al de vereiste parameters zoals resolutie en printbedgrootte ingesteld.

Omdat de Mars PRO een krachtigere belichtingseenheid heeft, moet je de belichtingstijden aanpassen in de afdrukinstellingen - afhankelijk van de gebruikte hars. Een waarde van 45-50s voor de eerste lagen en een belichtingstijd van de lagen van 5-7s heeft zich goed bewezen in de testprints met onze 3DJake Resin.

Nadat je het bestand hebt gesneden en op de meegeleverde USB-stick hebt opgeslagen, kun je beginnen met afdrukken. Het nivelleren van het printbed is iets eenvoudiger dankzij de grotere inbusschroeven. Het nivelleringsproces is goed beschreven in de gebruiksaanwijzing en we hadden vanaf het begin een goede hechting van het model op de drukplaat.

Hier moet ook worden vermeld dat de nieuw ontworpen harstank iets meer hars bevat dan het vorige model.

Tijdens het printen is dankzij de afdichting en de dampafzuiging door het koolstoffilter slechts een zeer geringe harsgeur waarneembaar. Maar zoals gezegd is goede ventilatie van de kamer nog steeds essentieel.

Ook de pauzefunctie tijdens het printen is erg praktisch. Druk je tijdens het printen op de pauzeknop op het touchscreen, dan stopt het printen en kun je aan het begin van de print (na ca. 30 lagen) bepalen of de print vast zit. Met de “Play” knop op het touchscreen kun je vervolgens naadloos doorgaan met printen.

Print kwaliteit

Net als bij de Elegoo Mars is de kwaliteit van de print erg goed. De sterke punten van de Elegoo Mars Pro zijn vooral duidelijk bij het printen van modellen met fijne structuren. De contouren zijn scherper en puntige vormen worden in meer detail gedrukt. Dit maakt het ook mogelijk om filigraan vormen te printen zonder noemenswaardig detailverlies.

Voor grotere modellen is het raadzaam om de functie "Anti-aliasing" te activeren op het tabblad "Geavanceerd" in de slicer-instellingen van de software (Chitubox). Dit zorgt ervoor dat het stapeffect tussen de afzonderlijke lagen bijna verdwijnt.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goedkope harsprinter met een geweldige prijs / kwaliteitsverhouding, dan ben je goed bediend met de Elegoo Mars Pro. De 40 euro * hogere prijs in vergelijking met de Elegoo Mars is meer dan gerechtvaardigd vanwege de verbeteringen en innovaties op het gebied van tijdsbesparing en kwaliteit van de prints.

De Elegoo Mars Pro kan zeker concurreren met duurdere modellen van andere fabrikanten en is door zijn bruikbaarheid, de kwaliteit van de componenten en de kwaliteit van de prints een ideaal model voor beginners en gevorderden.

_______________

Harsen gebruikt voor de test:

3DJake Resin transparant
Blootstelling onderkant / laag: 45s / 5s (model uitgehold met gat om de hars af te tappen)

3DJake Resin rood
Blootstelling onderkant / laag: 45s / 7s

3DJake Resin donkerblauw
Blootstelling onderkant / laag: 45s / 6s

Nabehandeling:

3DJake Resin Cleaner

Anycubic Wash & Cure
Reiniging: 6 min.
Verharding: 4 min **.

* Verschil tussen de Elegoo Mars / Elegoo Mars Pro op 3DJake.at vanaf 10.06.2020

** Opmerking: het transparante harsmodel was niet gehard, anders wordt het geel.
Na het reinigen werd het model 24 uur aan de lucht gedroogd.